El teatre durant el segle XIX


El segle XIX és el segle del romanticisme, de l’expressió màxima del jo i del sentiment.  També és el segle d’eclosió de la idea de nació. A Catalunya, en el segle XIX trobem un moviment de recuperació de la i cultura llengua catalana i una voluntat de modernitzar-la i situar-la a nivell europeu que s’anomenà Renaixença.

A Europa, entre el 1830 i el 1880, cal parlar del realisme, és a dir, una estètica que buscava una imitació fidel de la natura i no una interpretació subjectiva. S’oposava al romanticisme. Del realisme, va sorgir el naturalisme, moviment que també copiava la realitat. El teatre naturalista tenia una escenografia que imitava exactament la realitat i la llengua emprada s’acostava a les situacions quotidianes.

A finals del segle XIX, s’ha d’esmentar també el modernisme, un moviment cultural burgès que tingué lloc en diferents països i que volia actualitzar la cultura. Dins del modernisme, trobem dos corrents: l’art per l’art, que proposa sols la funció estètica de l’art, i el regeneracionisme, que proposa la funció social de l’art en tant que transformador de la societat.

Entre els dramaturgs més destacats de finals del segle XIX i principis del XX, cal citar Henrik Ibsen, August Strindberg i, a Catalunya, Àngel Guimerà, Adrià Gual, Ignasi Iglésias i Santiago Rusiñol.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.