Una mica d'història de la poesia!


T'has demanat mai per què va sorgir la poesia i en quin moment? Els pobles antics componien cants que eren transmesos oralment. Recorda que els orígens de la literatura provenen de la tradició oral de transmetre-la de pares a fills.


Hi ha testimonis de cants religiosos i de cants de feina conservats en el registre escrit en forma de poesia. Es tracta d'un conjunt de jeroglífics egipcis de 25 segles abans de Crist. El Poema de Guilgameix, obra èpica dels sumeris, va ser escrit amb caràcters cuneïformes i sobre taules d'argila uns 2000 anys abans de Crist.

Els cants de La Ilíada i L'Odissea, les composicions que s'atribueixen a Homer, daten de vuit segles abans de l'era cristiana. Els Vedes, llibres sagrats del hinduisme, també contenen himnes i la seva última versió es calcula va ser redactada al segle III aC. Alguns acompanyaven la feina, d'altres eren per invocar les divinitats o celebracions, i d'altres per narrar els fets heroics de la comunitat. Els cants homèrics parlen d'episodis molt anteriors a Homer i la seva estructura permet deduir que circulaven de boca en boca i que eren cantats amb acompanyament d'instruments musicals. El ritme dels textos no només tenia la finalitat d'agradar els sentits, sinó que permetia recordar els cants amb més facilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.