Recitem un poema!





La poesia és una art molt associada a la música.  Els poemes estan també pensats per ser llegits en veu alta. Vegem ara algunes pautes que ens ajudaran a recitar adequadament un text poètic.

  • ·         Llegeix el poema en veu baixa. Si hi ha algun mot que no entenguis, busca’n el significat.
  • ·         Quin missatge et transmet el text?
  • ·         Pots detectar un recorregut temàtic dins del poema? Quan sigui hora de llegir-lo, procura que es noti. Així, no pots llegir igual un passatge trist que un passatge alegre o amb esperança.
  • ·         Ara pensa en un únic sentiment que t’evoqui el que has llegit. Aquest serà el punt de partida, l’emoció inicial amb la qual començaràs a recitar-lo.
  • ·      Quan llegeixis el poema, recorda que has de vocalitzar, llegir-lo sense pressa i respectar tant els silencis entre vers i vers com el que indiquin els signes de puntuació.


Escull un poema. Pot ser teu o, si ho prefereixes, en trobaràs diverses mostres a http://www.viulapoesia.com/home.php?tipus=1&subtipus=2.

Tot seguit, hauràs d’enregistrar-te recitant-lo. Fes servir el programa Movie Maker. Acompanya la teva interpretació de música i d’imatges. 

Escrivim un poema!





No hi ha cap fórmula màgica ni matemàtica per fer un bon poema. Es tracta que deixis volar la teva imaginació i, sobretot, que t'ho intentis passar bé jugant amb les paraules i experimentant-hi. Escriure un bon poema no es fa de la nit al dia, ni sempre ens surt a la primera... Així que no et desanimis si no fas cap text que t’agradi en el primer intent!

Abans de fer un poema, hem de partir d’una idea. Què vols comunicar amb el teu escrit? Juga amb les paraules i expressa't de manera original! Recorda que un poema no ha de rimar forçosament, però sí que cal que expressis allò que vols dir d’una manera com no ho faries habitualment.

Trobar la inspiració no sempre és senzill. Has sentit parlar mai de les muses dels poetes? ;)





Però la poesia... per què serveix?



Després d'haver fet un tast dels poemes, en aquest moment del curs d'optativa, cal ja que ens fem l'eterna pregunta: per què serveix un poema? 

Per ajudar-te a respondre aquesta qüestió, que no té una resposta senzilla (o potser sí que la hi té!), parlem-ne entre tots a la classe. Pensa que molts poetes i teòrics de la literatura n'han mirat de treure l'entrellat. Per alguns, un poema desvetlla misteris de l'ànima i de la vida; per d'altres, és un mitjà per manifestar la realitat; per d'altres una experiència estètica...




El cantautor Paco Ibáñez, en aquesta cançó, considera la poesia “una arma de futur”. Escolta-la, i debat amb els companys, si hi estàs d’acord o no.


Després visita el web http://www.viulapoesia.com/index.php?tipus=1. Explora l’apartat “poesia” de les caselles de literatura catalana, literatura castellana i literatura universal. Escull dos poemes que ofereixin una visió diferent d'allò que és la poesia segons els seus autors. Explica-ho amb les teves pròpies paraules.


Viu la poesia!




En la pràctica d’avui, primer et suggerim que et capbussis a la pàgina, en l’apartat d’adults i joves. Mira les pestanyes de literatura catalana, literatura castellana i literatura universal.

Després, busca el poema  Drap de la pols, escombra, espolsadors, de Maria Mercè Marçal: 

http://www.viulapoesia.com/pagina_2.php?tipus=1&subtipus=2&itinerari=16&idpoema=282.

Llegeix-lo amb calma i fes-ne les propostes didàctiques suggerides.


Anàlisi formal d'un poema




En l’anàlisi d’un poema, és bo tenir clar alguns conceptes com el de rima i ritme. Si bé cada cop els poemes estan menys subjectes a la rigidesa de les normes, cal conèixer-les abans adequadament per poder-les trencar.

En aquest enllaç, trobaràs un compendi d’unes quantes qüestions que t’ajudaran a analitzar formalment un poema:



D’altra banda, recorda també que els poemes solen estar escrits en llenguatge literari i, per tant, fan ús de figures retòriques. En aquest enllaç hi veuràs un recull dels recursos literaris més comuns:

Dels grecs als nostres dies!


La poesia lírica va tenir expressions destacades a l'antiga Grècia. El primer poeta que va escollir els seus motius de la vida quotidiana, en el període posterior a la vida d'Homer, va ser Hesíode, amb la seva obra Els treballs i els dies. Uns 600 anys abans de Crist trobem la poesia de Safo, poeta nascuda a l'illa de Lesbos, autora d'odes celebradores i cançons nupcials (epitalamis), de les quals es conserven fragments.  Al segle V aC va assolir el seu cim la lírica coral, amb Píndar. Es tractava de cançons destinades als vencedors dels jocs olímpics.
Roma va crear la seva poesia basant-se en els grecs. L'Eneida, de Virgili, es considera la primera obra mestra de la literatura llatina, i va ser escrita pocs anys abans de l'era cristiana, a la manera dels cants èpics grecs. L'edat d'or de la poesia llatina és la de Lucreci i Catul, nascuts en el segle I aC, i d’Horaci (mestre de l’oda ), Properci i Ovidi.


A l'edat mitjana la poesia va dividir-se en una tradició popular, oral, recitada pels trobadors, i una poesia culta escrita, molt lligada a la religió, Durant el renaixement, el barroc i el neoclassicisme es van imitar els models grecollatins. 
Durant el segle XIX, va triomfar la poesia que era expressió dels sentiments personals, així com també la denúncia social (aquest darrer tipus de poesia va continuar ben vigent en el segle XX). En el segle XIX, cal destacar la figura de Charles Baudelaire, considerat un dels precursors de l'època moderna. 
En els inicis del segle XX, ens trobem amb les avantguardes i la consegüent ruptura de les normes establertes (cal·ligrames, escriptura automàtica, etc.). Igualment, tant en el segle XX com en el XXI, la poesia ha continuat molt vinculada a la cançó.

Una mica d'història de la poesia!


T'has demanat mai per què va sorgir la poesia i en quin moment? Els pobles antics componien cants que eren transmesos oralment. Recorda que els orígens de la literatura provenen de la tradició oral de transmetre-la de pares a fills.


Hi ha testimonis de cants religiosos i de cants de feina conservats en el registre escrit en forma de poesia. Es tracta d'un conjunt de jeroglífics egipcis de 25 segles abans de Crist. El Poema de Guilgameix, obra èpica dels sumeris, va ser escrit amb caràcters cuneïformes i sobre taules d'argila uns 2000 anys abans de Crist.

Els cants de La Ilíada i L'Odissea, les composicions que s'atribueixen a Homer, daten de vuit segles abans de l'era cristiana. Els Vedes, llibres sagrats del hinduisme, també contenen himnes i la seva última versió es calcula va ser redactada al segle III aC. Alguns acompanyaven la feina, d'altres eren per invocar les divinitats o celebracions, i d'altres per narrar els fets heroics de la comunitat. Els cants homèrics parlen d'episodis molt anteriors a Homer i la seva estructura permet deduir que circulaven de boca en boca i que eren cantats amb acompanyament d'instruments musicals. El ritme dels textos no només tenia la finalitat d'agradar els sentits, sinó que permetia recordar els cants amb més facilitat.

Continuem reflexionant-hi...


Un cop ja hem començat a rumiar-hi i a debatre-ho a la classe, és moment en què seguim pensant-hi un xic més. Atura't un moment i procura respondre aquestes altres qüestions:
  • La poesia només pot ser escrita en vers? Informa't de què és la prosa poètica i la poesia escènica.
  • La poesia, doncs, sols es troba només en els poemes? A on més la podem copsar? Pot barrejar-se amb altres arts? 
  • Un eslògan publicitari o la lletra d'un grup de pop són poesia?
  • Mira aquesta imatge (Sense atzar, de Joan Brossa), la consideres un poema? Coneixes altres exemples de poesia visual?

Entrem en l'univers de la poesia!


Abans de començar aquesta optativa, cal que et facis un seguit de preguntes...
  • Com definiries la poesia?
  • Creus que un poema té sentit si ningú no el llegeix o ningú no l’escolta? Per què?
  • Coneixes el nom d’algun poeta? Quins?
  • Busca en un cercador d’imatges, la paraula “poesia”. De quina temàtica són la majoria d’imatges? Per què?